Orosanmälan barn och unga - anmälan i tjänsten

LÄS MER

Så döljer du besök på webbsida >>

Att anmäla

Vissa myndigheter och yrkesverksamma är skyldiga att genast anmäla till socialnämnden om de i sin verksamhet får kännedom om eller misstänker att ett barn far illa. Som anmälningsskyldig behöver du uppge de obligatoriska uppgifterna i anmälan.

 Läs mer om oro för barn och unga

Enligt 14 kap 1 § Socialtjänstlagen har följande myndigheter och yrkesverksamma skyldighet att genast anmäla till individ- och familjenämnden om de i sin verksamhet får kännedom om eller misstänker att ett barn far illa:

  1. Myndigheter vars verksamhet berör barn och ungdom
  2. Andra myndigheter inom hälso- och sjukvården, annan rättspsykiatrisk undersökningsverksamhet, socialtjänsten, kriminalvården, polismyndigheten och säkerhetspolisen,
  3. Anställda hos sådana myndigheter som avses i 1 och 2, och
  4. De som är verksamma inom yrkesmässigt bedriven enskild verksamhet och fullgör uppgifter som berör barn och unga, eller inom annan sådan verksamhet inom hälso- och sjukvården eller på socialtjänstens område.

De som är verksamma inom familjerådgivning är skyldiga att genast anmäla till socialnämnden om de i sin verksamhet får kännedom om att ett barn utnyttjas sexuellt eller utsätts för fysisk eller psykisk misshandel i hemmet.

Myndigheter, befattningshavare och yrkesverksamma som anges i första stycket är skyldiga att lämna Socialnämnden alla uppgifter som kan vara av betydelse för utredning av ett barns behov av stöd och skydd.

När en anmälan inkommit gör socialtjänsten en bedömning om hur man ska gå vidare med uppgifterna i anmälan, beslut fattas om en utredning ska inledas eller inte. Om det tillkommer nya omständigheter som ökar din oro bör du göra en ny anmälan. All personal inom socialtjänsten arbetar under sekretess och inga uppgifter lämnas ut till obehöriga.

Följande behövs för e-tjänsten

  • Du kan inte vara anonym
  • Återkoppling i ärendet kan bara ges till anmälningsskyldiga